Robotica en servotechnieken, het ideale duo

Veel productieprocessen kunnen niet meer zonder robotica. Heel wat handelingen worden door robots overgenomen. De voordelen van robots voor de winst van bedrijven zijn al lang bewezen. Robots worden niet ziek, produceren altijd op hetzelfde ritme en hetzelfde niveau en maken geen fouten. Daarbij komt dat robots in principe 24/24 en 7/7 kunnen functioneren. Dit wordt dan ook effectief in een groot aantal fabrieken gedaan. Continu functioneren en produceren, daar kan een menselijke hand niet tegen op. Een tweede techniek die hiermee gecombineerd wordt zijn de servotechnieken. Maar hoe werkt het precies? Wij gaan er in dit artikel even dieper op in.

Waarvoor gebruikt men servotechnieken in de robotica?

Een servomotor is een type van motor welke uiterst nauwkeurig werkt. Bij het principe van een servomotor wordt de tegenkoppeling uit de regeltechniek gebruikt. Dit maakt dat een servomotor je mechanisme aandrijft tot op bij wijze van spreken een honderdste millimeter of meer indien nodig is. Servotechnieken worden toegepast daar waar het om zeer minutieuze handelingen gaat of daar waar 100% precisiewerk moet gebeuren.

Een paar voorbeelden van servotechnieken in de robotica

Servotechnieken worden onder meer gebruikt in de modelbouw. Denk hierbij aan het aansturen van de vleugeltjes van een minivliegtuigje of de regeling van benzinetoevoer bij een mini-autootje. Maar ook op grotere schaal worden servotechnieken toegepast. Een voorbeeld hiervan is het aansturen (op en neer gaan) van een autoruit. Of denk bijvoorbeeld aan robots die in een productielijn van auto’s ingezet worden. Deze moeten zeer snel bewegen en toch op de juiste positie terechtkomen, om daarna terug naar een andere positie te gaan. De armen van de robots zitten vol servotechnieken. Al deze toepassingen vragen om zeer nauwkeurig werk. De robotarmen mogen geen fractie van een millimeter te ver gaan of het hele productieproces loopt spaak. Het vleugeltje van je vliegtuigje moet precies doen wat jij wilt of je toestel stort neer. De combinatie van robots en servo is dé toekomst om efficiënt en feilloos te produceren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *